اتصالات آتش نشانی و اطفاء حریق

اتصالات آتش نشانی به عنوان یکی از مهمترین اجزای سیستمهای اطفاء حریق نقشی حیاتی در حفاظت از جان افراد در مواقع بحرانی ایفا میکنند. این اتصالات به گونه ای طراحی شده اند که آب یا مواد خاموش کننده را به سرعت و با کمترین میزان افت فشار به محل حادثه منتقل کنند. در این مقاله به بررسی انواع اتصالات آتش نشانی و تجهیزات اطفاء حریق ،مزایا و کاربردهای آنها می پردازیم.

انواع اتصالات آتش نشانی و اطفاء حریق

نازلهای اتصالات آتش نشانی

نازل برای کنترل جریان آب یا سایر عوامل اطفاء حریق طراحی شده ، در واقع نازل شیلنگ آتشنشانی به عنوان  واسطه ای است که میان شیلنگ و جریان آب قرار می‌گیرد و برای هدایت و پمپاژ جریان آب و مواد خاموش کننده به سمت آتش نیاز است.که انواع مختلفی دارند مانند:

تک حالته
شیردار یا سه حالته
تفنگی
سلار نازل
نازل نیزه‌ای
مه‌پاش
نازل لوله‌ای

زانویی ها برای اتصالات آتش نشانی

زانویی از جمله اتصالات آتش نشانی مهمی است که  برای تغییر جهت شیلنگ استفاده می شود، در زوایای مختلفی مانند ۹۰ درجه و ۴۵ درجه موجود است.

سه راهی ها

سه راهی برای اتصال چندین شیلنگ یا اتصالات استفاده می شود، سه راهی ها در اندازه ها و مواد مختلفی وجود دارند.

شیرها

برای تنظیم جریان یا فشار آب بکار می روند، شیرها انواع مختلفی دارند، مانند شیرهای توپی، شیرهای کشویی و گلاب ولو.

کوپلینگ های آتش نشانی

کوپلینگ یکی از اتصالات آتش نشانی است که برای اتصال یک شیلنگ به شیلنگ دیگر و افزایش طول کلی شیلنگ آتش نشانی استفاده می شود.آنها به هر انتهای یک شلنگ آتش نشانی متصل می شوند. همچنین از کوپلینگ شیلنگ برای اتصال شیلنگ ها به دستگاه هایی مانند هیدرانت ها، ویس ها و اتصالات سیامی استفاده می شود.

کلمپ ها

کلمپ ها اغلب از جنس استیل هستند وبرای جابه جایی خطوط و اتصالات از کلمپ ها استفاده میشود ک به راحتی بتوان آن هارا باز کرده و آببندی مناسبی ایجاد کرد.

فلنج ها

فلنجها معمولا یرای اتصال لوله و مخازن و شیر آلات و یا مسدود کردن مسیر جریان ویا تنظیم جریان و ایمن نگه داشتن تجهیزات به کار میرونده ک انواع مختلفی دارد مانند

فلنج کور استیل و فولادی
اریفیس استیل
فلنج لبه دار استیل
گلودار پایه کوتاه و پایه بلند استیل
انواع فورج شده

درپوش

در پوش ها به دو صورت جوشی و رزوه ای تولید میشوند کار آنها انسداد لوله های آتشنشانی می باشد.

اتصالات هیدرانت آتش نشانی

ارائه انشعابات مختلف به اپراتورتوسط شیر هیدرانت انجام میشود. هیدرانت در واقع همان اتصال دهنده شیرفلکه و یا نازل های پاشنده آب از کوپلینگ به سر شیلنگ آتش نشانی است. واسطه یا تبدیل کننده و یا کوپلینگ رزوه دار یا هیدرانت و آداپتور، نام‌های دیگر این قطعه آلومینیومی است.
اتصالات آب بند
مهم ترین بخش سیستم اطفای حریق رعایت کردن آببندی در تجهیزات است که از اهمیت بالایی برخوردار میباشد در این سیستم باید از بهترین برندها استفاده شود اورینگ ها و واشر آببندی ها در ابعاد استاندارد تامین شود.

کاربرد اتصالات آتشنشانی

اتصالات آتش نشانی کاربردهای گسترده ای دارند، از جمله:

سیستم های اطفاء حریق: این اتصالات در سیستم های اطفاء حریق محبوب هستند. که وظیفه آنها انتقال آب یا سایر مواد اطفاء حریق به منبع آتش می باشد.
سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی: این اتصالات در سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی برای توزیع آب در سراسر ساختمان یا سازه استفاده می شود. سیستم اطفا حریق اسپرینکلر آتش نشانی موثرترین روش برای محافظت از جان و مال هستند.

انواع سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر

سیستم اسپرینکلر دارای انواع مختلفی است که در زیر آن را مشاهده می کنید:

تر
خشک
سیلابی
پیش عملگر

مزایای سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر

سیستم اطفاء حریق اسپرینکلر به صورت اتوماتیک بوده که برای تشخیص، کنترل و خاموش کردن آتش سوزی و هشدار به سرنشینان در مورد وقوع آتش سوزی در نظر گرفته شده است. این تاسیسات شامل پمپ های آتش نشانی، مخازن ذخیره آب، مجموعه دریچه های کنترل، سر آبپاش ها، سوئیچ های جریان، سوئیچ های فشار، لوله کشی و شیرها می باشد. این سیستم به طور خودکار بدون دخالت انسان عمل می کند.
کاربردهای سیستم اطفا حریق اسپرینکلر
اسپرینکلر یک روش فعال حفاظت از حریق و نوعی سیستم اطفا حریق خودکار است که با رهاسازی آب از طریق سری‌های آبپاش، از رشد و گسترش آتش جلوگیری می‌کند.
عملکرد سیستم اسپرینکلر
سری‌ اسپرینکلر دارای یک حباب شیشه‌ای بوده که با مایع گیلیسرینی پر شده است. زمانی که دما در نتیجه وقوع حریق به بالاتر از محدوده ۱۳۵ تا ۱۶۵ درجه فارنهایت برسد، مایع داخل حباب شیشه‌ای منبسط شده و باعث شکستن بالب اسپرینکلر می‌شود. در نهایت، سری اسپرینکلر فعال می‌گردد.
سیستم های شلنگ آتش نشانی: این اتصالات در سیستم های شیلنگ آتش نشانی برای انتقال آب به منبع آتش سوزی استفاده میشود. شیلنگ های آتشنشانی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند و همچنین میتوانند از طریق پمپ های فشار قوی آب را تا ارتفاعات بالا پمپاژ کنند.

کپسول های آتش نشانی

کپسول آتش نشانی مخزنیست استوانه ای شکل که با مواد مخصوصی تحت فشار پرشده و در هنگام آتش سوزی به ما کمک می کند تا آتش را مهار و از گسترش آن جلوگیری نماییم.

 

 

 

انواع کپسول آتش نشانی

 

۱٫کپسول پودر و گاز قابلیت خاموش کردن انواع آتش‌ها.
۲٫کپسول CO2 هیچ گونه باقی‌مانده‌ای پس از استفاده ندارد و برای تجهیزات حساس مناسب است.
۳٫کپسول فوم اطفاء حریق مایعات استفاده میشود.
۴٫کپسول آب و گاز می‌تواند بر روی مایعات قابل اشتعال شناور شده و آتش را خاموش کند.
۵٫کپسول بیوورسال حریق های جامدات و مایعات قابل اشتعال نظیر کاغذ ، پارچه، پلاستیک، چوب، روغن ها، گازوئیل و تینر می باشد.

سیستم های اعلام حریق و اطفاء حریق

به مجموعه ای از تجهیزات آتش نشانی که جهت خبر دادن و آشکارسازی وقوع حریق در هر محیط یا مکان دیگر عمل می کنند، گفته می شود.

انواع سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق

سیستم اعلام حریق دستی: سیستم اعلام حریق دستی هشدار فقط از طریق دست توسط انسان آغاز می شود. تمام ساختمان هایی که سیستم اعلام حریق خودکار دارند الزاما باید سیستم اعلام حریق دستی هم داشته باشند.
سیستم اعلام حریق اتومات (خودکار): سیستم اعلام حریق اتومات سیستمی است که دارای یک سری حسگر است که به یک یا چند محصول حریق حساس هستند و در صورت حس کردن آن ها به صورت خودکار فعال می شوند.